Specialist asbest inventariseren en verwijderen

Vind een specialist die kan helpen bij het verwijderen van asbest

Asbest in een pijp

Asbest kan echt vrijwel overal voorkomen. Vroeger is asbest op dusdanig veel plekken gebruikt, dat je eigenlijk van vrijwel niets zeker kan zijn dat er geen asbest in zit. Zo weet je vast wel dat er bijvoorbeeld asbest in je dak kan zijn gebruikt, maar het komt ook regelmatig voor dat er asbest in je muren te vinden is. Verder kan asbest ook nog eens voorkomen in je vloeren en in golfplaten. Het lijkt dus echt alsof asbest overal te vinden is. Zelfs in pijpen en buizen werd toendertijd gebruikgemaakt van asbest. Het kan dus zo zijn dat je dit wel zou willen laten verwijderen.

Wanneer heb je kans op asbest in een pijp?

Misschien schiet je nu al meteen in paniek, omdat er best wel wat pijpen in je woning te vinden zijn. Wat nou als in al die pijpen asbest gebruikt is? Gelukkig hoef je je zeker niet altijd zorgen te maken. Als je bijvoorbeeld een woning hebt die is gebouwd na 1993, dan hoef je je sowieso geen zorgen te maken. Toen namelijk bekend werd dat asbest zo slecht voor de gezondheid is, is gelukkig ook snel besloten om dit niet meer in de bouw te gebruiken. Alle woningen die sinds 1994 zijn gebouwd, zullen dus geen last hebben van asbest. Mocht je dus in een nieuwbouwwoning woning of een andere woning die na 1993 is gebouwd, dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over asbest.

Hoe kun je asbest in een pijp verwijderen?

Mocht je wel te maken hebben met asbest in een of meerdere pijpen, dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk verwijderd hebben. Hoe eerder dat gebeurt, hoe minder kans jij hebt om die asbestvezels in te ademen. Hiervoor heb je eigenlijk twee opties:


  • Je kunt dit asbest laten verwijderen door professionals. Zij zullen eerst kijken om hoeveel asbest het gaat en dit daarna vakkundig en snel weghalen. Hier heb je het minste omkijken naar, maar je zult er wel wat geld voor moeten betalen.

  • Verder zou je er ook voor kunnen kiezen om het zelf weg te halen. Bij asbest in een pijp heb je namelijk te maken met hechtgebonden asbest en dit mag je zelf weghalen. Houd er hierbij wel rekening mee dat je dit dan alleen weg mag halen als het om relatief kleine hoeveelheden gaat. Verder kan het ook zo zijn dat je te maken krijgt met riolerings- of afvoerbuizen die verankerd zijn in een muur. In dat geval zou je de buis dan moeten breken en dat is dan weer erg gevaarlijk voor je gezondheid. Ook in dat soort gevallen zou je dan dus misschien beter gebruik kunnen maken van de vakkundigheid van een professional.

Last van asbest in een pijp?

Dat is dan erg vervelend. Hoewel er misschien helemaal niets aan de hand is, kan het toch slim zijn om deze pijpen te laten verwijderen. Asbest is namelijk niet iets waar je al te licht mee om moet springen. Of je dit nu zelf gaat doen of je dit laat doen door een professional, dat mag je helemaal zelf kiezen.

Zijkant tekst.